AMAGER KREATIVE NETVÆRK

De sidste år er der sket en hastig udvikling på Amager. Særligt i Holmbladskvarteret og ved Amager Strandvej og Krimsvej har mindre innovative virksomheder, gallerier, værksteder, kontorfællesskaber og studier med kunstnergrupper, musikere, designere, arkitekter, håndværkere, studerende og projektfolk skabt nye kreative miljøer. Spørgsmålet er hvorfor disse nye Amar’kanere har slået sig ned på øen, har de en interesse i at samarbejde med hinanden, og hvad er egentlig det kreative Amager?

PB43 er i den forbindelse med i forskellige projekter som skal udvikle, formidle og kortlægge forholdene for det kreative vækstlag på Amager.

Anden anvendelse af industriområder
I samarbejde med Miljøpunkt Amager, Amager Øst Lokaludvalg udfærdigede PB43 “Projektforsalg 13: Anvendelse af industriområder” til Københavns Kommunens Bydelsplan 2013. Området var viden og erhverv, med fokus på at skabe arbejdspladser og bedre forhold for iværksætteri.
Formål:

  • At fremme benyttelse af uudnyttede industriområder og -bygninger
  • At undersøge potentialet for det lokale miljø, når ubenyttede gamle industriejendomme anvendes til nye kreative erhverv
  • At starte en dialog med grundejere om deres ubenyttede industriejendomme
  • At give iværksættere mulighed for en overskuelig husleje

Se projektforslag til Bydelsplan 2013 her: 13_AmagerØst_Bydelsplan2013

Kreative Zoner på Amager
Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune skal i 2014 udarbejde et kommuneplantillæg for de kreative zoner. Før udarbejdelsen af et kommuneplantillæg skal der, jævnfør Planlovens § 23 c, indkaldes ideer og forslag gennem en forudgående høring. De indkomne ideer og forslag fra denne høring samt en evaluering af de kreative zoner vil danne udgangspunkt for kommuneplantillægget for de kreative zoner.
I samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg indkaldte PB43 mandag d. 6 januar kl. 19-21 derfor til “Workshop om det kreative Amager” med det formål at evaluere eksisterende kreative zoner og udarbejde et forslag til nye kreative zoner på Amager. Det skete i kulturhal BYGNING 5, hvorfra deltagerne gik på ekskursion til TOVES, et kunstnerdrevet udsillingssted på Siljansgade 8, Amager, som på nuværende tidspunkt er udlagt som kreativ zone. Her fortalte initiativtagerne til udstillingsstedet om hvorfor de har valgt at slå sin ned i Amager Øst og hvad de har af visioner for stedet. Efter rundvisningen fortsatte workshoppen i BYGNING 5 med 35-40 lokale deltagere, og oplæg af Tue Rex fra kommunens Økonomiforvaltning om kreative zoner og oplæg om de kreative erhverv i Holmbladsgadekvarteret af projektkoordinatoer Steen Andersen, PB43.

Der blev i forbindelsen med høringen udarbejdet to høringssvar, et officielt fra Amager Øst Lokaludvalg og et fra PB43.

Annonce-Kreative-zoner-131x180

Høringssvar til kreative zoner udarbejdet af AØL

Høringssvar til kreative zoner udarbejdet af PB43

Københavns Kommune udpegede de første kreative zoner i Kommuneplan 2005. Formålet med de kreative zoner er at bevare eksisterende erhvervsområders blandede karakter og tilbyde attraktive lokaliseringsmuligheder til mindre kreative erhverv og håndværksvirksomheder, der ønsker billige og fleksible lejemål. Med det nye kommuneplantillæg ønsker Økonomiforvaltningen at sikre, at de kreative zoner fortsat tilbyder gode rammebetingelser for både nuværende og fremtidige virksomheder i områderne.

Der er udpeget kreative zoner i lokaludvalgsområderne Amager Øst, Bispebjerg, Valby, Vanløse, Vesterbro og Østerbro.

Se også:
Bliv Hørt
Kom med idéer og kommentarer

Kortlægning af Amager Øst’s kreative vækstlag
Det er essentielt for udviklingen og fastholdelsen af det kreative vækstlag at de forskellige miljøerne er bevidste om hinanden og på sigte formår at samarbejde om at skabe en form for platform. Hvordan denne platform skal fungere er ikke op til politikkerne, kommunen, fonde eller andre spillere, men alene det kreative vækstlag. Men derfor behøver miljøerne jo ikke lukke sig om dem selv. Det er vigtigt at få de nnødvendige rådgivning, økonomiske støtte og gøre brug af et tværfagligt netværk. Noget sådanne kan bedst opnås ved at samarbejde på tværs af gruppe, steder og personer. Derfor har PB43 iværksat en kortlægning af det kreative miljø, i første omgang Holmbladskvarteret, eftersom det er PB43 medlemmernes hjemmeområder.
Send en mail til: kontakt@pb43.dk hvis Du ønsker at komme med på listen og blive kontaktet angående dit virke, profil og vision.

Ama’røsten
I en række artikler vil lokalavisen Ama’røsten i samarbejde med PB43 se nærmere på de nye kreative miljøer på Amager, hvorfor de har slået sig ned på øen og hvad det kreative Amager egentlig er.
Den første artikel var om det kunstnerdrevne udstillingssted for samtidskunst TOVES på Siljangade i Holmbladsgadekvarteret. Stedet viser cirka ti udstillinger om året, suppleret med andre løbende aktiviteter og arrangementer.

Om-Toves_marts2014
Læs artiklen om TOVES.

Læs nyeste nummer af Ama’røsten.